اهداف واحد بهداشت محیط :
واحد بهداشت محیط مرکز آموزشی درمانی ۵ آذر از بدو شروع بکار اهداف کلی زیر رادنبال کرده است
۱ - مشارکت دادن پزشکان . پرستاران. بهیاران . خدمات وسایر پرسنل( اتاق عمل . رختشویخانه .آشپزخانه و ... )
۲- ایجاد ارتباط تنگاتنگ بین واحد بهداشت محیط با بخشهای مختلف بیمارستان و ایجاد پل ارتباطی این بخشها با مرکز بهداشت شهرستان از طریق واحد بهداشت بیمارستان.
۳- انجام اصول ایزولاسیون در خصوص بیمارانی که نیاز به ایزوله دارند. (جدا سازی بیماریهای عفونی یا مبتلا به نقص ایمنی یا عفونی )
۴- پیگیری بیماریهای مورد دار قابل گزارش و ثبت آمار اینگونه بیماریها و گزارش فوری به مرکز بهداشت جهت ادامه پیگیری )
۵- مراقبت از پرسنل بویژه پرسنل درمانی بدلیل مواجه شغلی با خطرات . پیگیری واکسیناسیون و تشکیل پرونده بهداشتی برای هر یک از آنها ..
۶- انجام مرتب آزمایشات انجام شده در فرم پرونده بهداشتی .
۷- تدوین وتوسعه برنامه های آموزشی در بیمارستان که این آموزش شامل نیروهای پرستاری و خدماتی میباشد.
۸- آموزش بهداشت به پرسنل بیمارستان در جهت کاهش موارد آلودگی .
۹-آموزش نیروهای درمانی و خدماتی در جهت استفاده از گند زراها و چگونگی گند زدایی وسایل و تجهیزات بخشها .
۱۰- آموزش بهداشت محیط و چگونگی نظافت بخشها توسط خدمات .
۱۱- آموزش نحوه تفکیک زباله ونحوه انتقال زباله به محل نگهداری موقت .
۱۲- آموزش در جهت چگونگی استفاده از وسایل و تجهیزات برای جلوگیری از نشر عفونتهای بیمارستانی
۱۳- آموزش در جهت چگونگی شستشوی دستها
۱۴- آموزش بهداشت مواد غذایی
۱۵- ارائه برنامه جامع در خصوص نحوه نظافت بیمارستان (اعم از نظافت روزانه – هفتگی – ماهیانه – سالیانه ) وحتی برنامه ریزیبرای عیادت کنندگان با هدف جلوگیری از عفونتهای بیمارستانی
۱۶- ارائه برنامه و اجرای کامل بهداشت محیط بیمارستان
۱۷- ارائه برنامه کامل در خصوص جمع آوری . حمل و نقل و تفکیک زباله های بیمارستانی
۱۸- نظارت بر چگونگی دفع فاضلاب . کلر سنجی پساب خروجی .
۱۹-نظارت بر چگونگی نظافت و رفت وروب بیمارستان
۲۰- ضد عفونی اتاقهای بیماران پس از آلودگی توسط مواد گند زدای مناسب
۲۱- ضد عفونی اتاقهای بیماران پس از آلودگی توسط بیماران عفونی و ... بوسیله دستگاههای ضد عفونی کننده و اشعه ها یا فرمالین .
۲۲- ارائه برنامه مناسب و اجرای آن در واحد رختشویخانه بیمارستان جهت شستشوی هر چه بهتر ملحفه ها و البسه بیماران و جلوگیری از انتشار عفونتهای بیمارستانی .
۲۳ - ارائه برنامه مناسب و اجرای کامل آن در آشپزخانه و سلف سرویس بیمارستان و ارائه جامع بهداشت مواد غذایی به عنوان یکی از اصلی ترین وظایف بهداشت محیط در هر امکنه عمومی
اهم فعالیتهای بهداشت محیط به شرح زیر است
الف) بازدید از بخشها : روزانه تعدادی از بخشها مورد بازدید و پایش قرار گرفته و ایرادات بهداشتی در بخشها مرتفع میشود.
ب) نظارت بر چگونگی دفع زباله : زباله در بیمارستان دو نوع میباشد . عفونی و معمولی . واین دو نوع در دو نوع کیسه زباله مشکی و زرد جمع آوری میشود.
ج)ضد عفونی اطاق ها : در هر مورد عفونت قابل انتقال که احتیاج به گند زدایی اطاق میباشد انجام میشود که در حال حاضر از محلولهایی مانند دکونکس استفاده میشود.
د)نظارت بر واحد رختشویخانه : فعالیت در رختشویخانه به شرح زیر میباشد.
ه) آشپزخانه و سلف سرویس:
و)نظافت روتین بیمارستان: آموزش در چگونگی استفاده از مواد شوینده و گندزداها و نیز چگونگی نظافت بخشها
ز)مراقبت از پرسنل:
ح)آموزش بهداشت: با توجه به کمبود نیروها مخصوصا نیروهای خدماتی و ترنور بالای بخشها امکان اینکه همیشه برای آنها کلاس گذاشته شود، مقدور نیست. ولی گاها کلاسهایی آموزشی برای آنها برگزار شده و اکثرا بصورت چهره به چهره این آموزش در بخشها انجام میشود.
ی)جداسازی بیماران عفونی: در صورت مشاهده یک بیمار عفونی واگیردار و با تشخبص پزشک متخصص، بیمار ایزوله میگردد. یعنی بیمار به تنهایی یا با بیمارانی با همان تشخیص بیماری در یک اتاق نگهداری میشوند. و از تماس با بیماران دیگر جلوگیری میگردد. کادر پرستاری و خدماتی نیز میبایست در مواجهه با بیمار مذکور رعایت مسائل ایمنی را بنمایند و اتاق پس از ترخیص بیمار حتما باید با مواد مناسب گندزدایی شود و تا این کار انجام نشده است نباید بیمار دیگری بستری شود.