تغذیه : مسمومیت زدایی از بدن با مواد غذایی

پدیده سم زدایی پدیده ای است برای از بین بردن سموم بدن. این پدیده طی دو مرحله  اتفاق می افتد. این دو مرحله شامل فاز ۱ و ۲ است. فاز ۱ بوسیله سیتوکروم p۴۵۰ کاتالیز می شود. محصولات تولید شده در فاز ۱ عمدتا  اکسیزن فعال و ترکیباتی هستند که سبب آسیب به ارگان ها شده و این ترکیبات توسط آنزیم های فاز ۲ غیر فعال می شوند. بیش از ۷۵% پدیده سم زدایی در کبد انجام می شود اما در برخی موارد در موکوس روده هم انجام می شود.
غذاهایی که خاصیت سم زدایی دارند عبارتند از:
• مصرف روزانه حد اقل یک فنجان سبزیجات cruciferous  (کاهو،کلم،،بروکلی...) که دارای اثر تقویتی بر آنزیم های فاز ۲ می باشند.
• مقدار کمی سیر که دارای اثر بر آنزیم های فاز ۲ می باشد.
• چای سبز بدون کافئین در صبح
• آب سبزیجات تازه شمل آب هویج، کرفس،چقندر،جعفری و زنجبیل
• چای و دم نو نوش های گیاهان دارویی از جمله ترکیبی از ریشه بابا آدم، ریشه دندلیوم زنجبیل،چوب دارچین
• لیمونن موجود در پوست مرکبات و روغن شوید
• غذاهای با سولفور بالا شامل تخم مرغ، پروتئین whey ، سیر و پیاز
• بیوفلاوونوئیدهای التهابی انگور، آلبالو و مرکبات که سبب بهبود آنزیم های فاز ۱ می شوند.
• کرفس که سبب کمک به سم زدایی و افزایش جریان صفراوی می شود.
• زردچوبه (کرکومینوئید ها) که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد.
• کلروفیل موجود در سبزیجات سبز تیره
• رزماری که حاوی کارنوزول می باشد و آنزیم های سم زدایی را تقویت می کند.
• گشنیز که به حذف فلزات سنگین کمک می کند.

دفعات مشاهده: 4153 بار   |   دفعات چاپ: 550 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

تغذیه : سنگ های کلیوی (نفرولیتیازیس)

وجود سنگ های کلیه مشکل سلامتی قابل ملاحظه و فزاینده ای در جامعه است . بیشتر سنین 50-30 سال و مردان (3 برابر بیش از زنان)  را درگیر می کند. خطر تشکیل آن در افرادی که سابقه خانوادگی دارند دو برابر دیگر افراد می باشد.
حجم پایین ادراری مهمترین عامل خطر تشکیل سنگ های کلیه است. از آنجایی که سنگ های کلسیمی شایعترین نوع سنگ های کلیوی هستند ما در زیر به توصیه های تغذیه ای جهت پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ های  کلسیمی اشاره کرده ایم.
به مدت چندین دهه ، رژیم های غذایی کم کلسیم  در افرادی که سنگ های کلیوی کلسیمی داشتند برای کاهش هایپر کلسوری توصیه می گردید. اما محدودیت مزمن کلسیم و دفع کلسیم از ادرار به استخوان های افرادی که کلیه سنگ ساز کالسیمی دارند آسیب برساند. خطر شکستگی ستون مهره ها در بیماران با کلیه سنگ سالز 4 مرتبه بیشتر از سایر افراد جامعه است. مصرف پروتین حیوانی غیر لبنی بالا نیز می تواند باعث تحلیل بیشتر استخوان شود . به طور واضح محدودیت کلسیم نه تنها از تشکیل سنگ پیشگیری نمی کند بلکه سبب استئوپروز نیز می شود و یا آن را تشدید می کند. توصیه های جاری کلسیم برای مردان و زنان بخوبی در راستای توصیه هایی کلسیم برای افرادی قرار می گیرد که کلیه سنگ ساز دارند.
توصیه هایی جهت پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ های کلسیمی:
1-برای دستیابی به حجم ادرار روزانه  2.5-2 لیتر با هر وعده غذایی و در فواصل بین وعده های غذایی در هنگام خواب و در نصف شب زمانی که جهت دفع ادرار از خواب بیدار میشویید یک لیوان آب بنوشید.
2-از غذاهای غنی از اگزالات مانند ریواس، اسفناج، توت فرنگی،شکلات، سبوس گندم و فراورده های غلات کامل، آجیل (بادام،بادام زمینی یا گردو)،چقندر و چای (سبز یا سیاه ) اجتناب نمایید.
3-در صورت تمایل به مصرف غذاهای غنی از اگزالات  آنها را همراه با مواد غذایی غنی از کلسیم مانند لبنیات مصرف کنید تا جذب اگزالات کاهش یابد.
4- افرادی که عادت به مصرف چای دارند آن را به همراه شیر مصرف کنند یا چندین قطره شیر به چای خود بی افزایند. (زیرا چای منبع غنی از اگزالات است)
5-مصرف پرتئن های حیوانی غیر لبنی همچون گوشت ها را کاهش دهید. ( زیرا باعث افزایش دفع کلسیم می شوند)
6- مصرف میوه ها و سبزیجات خود را افزایش دهید.( زیرا پتاسیم و فیبر موجود در آنها نقش محافظت کننده دارد)
7-مصرف لیموناد تهیه شده از یک قاشق غذاخوری آب لیمو در یک لیوان آب توصیه می شود.( سیترات موجود در آبلیمو نقش محافظتی دارد.)
8-نمک مصرفی خود را کاهش دهید.
9-مصرف 10-2 میلی گرم ویتامین B6 مفید می باشد. (با مکانیسم کاهش اگزالات ادرار )
10-مصرف مکمل های امگا  3 نیز مفید می باشد ( زیرا دفع ادراری کلسیم و اگزالات را تنظیم می نماید.)
11-افزایش فعالت بدنی و کاهش وزن اندک سبب کاهش قابل ملاحظه ای در سنگ سازی  می شود.


دفعات مشاهده: 19771 بار   |   دفعات چاپ: 526 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

تغذیه : معرفی و شرح وظایف

  سرویس تغذیه بیمارستان 5اذر

  مسئول واحد تغذیه مرکز:خانم مهندس مهربان

  سوابق تحصیلی :کارشناس تغذیه فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی موادغذایی

  سابقه خدمتی 4 سال بازرس بهداشت موادغذایی در شبکه بهداشت ودرمان کردکوی و11سال کارشناس ومسئول تغذیه مرکز

  عضوانجمن تغذیه ایران اتا

  آشپزخانه وسالن غذاخوری درضلع غربی بیمارستان که درسال 1305 ساخته وازسال1383به صورت پیمانکاری ودستمزدی وتهیه مواد اولیه باخود مرکز اقدام به تهیه ی غذا برای بیماران و پرسنل می نماید.

  شرح وظایف مسئول واحد تغذیه

  تهیه و تدوین برنامه عملیاتی بخش تغذیه در راستای برنامه استراتژیک بیمارستان 

  تهیه و تدوین فرآیند مدیریت خدمات غذایی مرکز شامل خرید مواد غذایی ، انبارسازی ، آماده سازی ، طبخ ، نگهداری و توزیع غذا

  نگهداری ، پیاده سازی و اجرای دستورالعمل ها ، آیین ها و بخشنامه های مرتبط در سطح بیمارستان 

  تعامل نزدیک با کارشناسان تغذیه معاونت درمان مربوطه جهت برنامه ریزی مرتبط 

  همکاری و هماهنگی با مسئول بهداشت محیط بیمارستان برای نظارت بر وضعیت بهداشت و سلامت کارکنان بخش تغذیه

  همکاری و هماهنگی با مسئول بهداشت محیط بیمارستان برای نظارت بر وضعیت بهداشت اماکن ارائه 

  خدمات غذایی و تامین ایمنی کارکنان و محیط

  همکاری با سایر بخش های اجرایی از جمله اعضاء تیم درمان ، پرسنل بخش تغذیه و مقام مافوق در جهت بهبود ارائه خدمات غذایی

  مدیریت و نظارت بر انجام تحقیقات کاربردی در واحدهای تحت پوشش جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات تغذیه ای

  شرکت در دوره های آموزشی به منظور روزامد کردن دانش و مهارت های مورد نیاز شرکت در دوره های آموزشی به منظور روزآمد کردن دانش و مهارت های مورد نیاز 

  برنامه ریزی جهت برگزاری دوره های آموزشی بهداشت و تغذیه برای پرسنل واحد مدیریت خدمات غذایی با همکاری کارشناس بهداشت

  برنامه ریزی جهت برگزاری دوره های آموزشی تغذیه ای برای پرسنل بیمارستان ، پزشکان ، پرستاران و با هماهنگی کارشناس تغذیه معاونت درمان 

  سرپرستی و نظارت بر فرآیند تهیه ، دریافت و خرید مواد غذایی ، انبارسازی ، آماده سازی و انتقال مواد غذایی خام یا فرآوری شده ، آماده سازی محلول گاواژ ، طبخ ، نگهداری غذای آماده یا غذاهای باقیمانده 

  توزیع غذا و میان وعده ها

  تهیه شرح وظایف سرآشپز ، کمک آشپز ، متصدی توزیع غذا و ظرفشو و سایر پرسنل کمکی در مدیریت خدمات غذایی

  تهیه و تنظیم برنامه غذایی پرسنل مطابق با اصول تغذیه ای و بهداشت 

  مدیریت و سرپرستی ، نظارت و ارزیابی فعالیت های کارشناسان تغذیه بیمارستان و کارکنان بخش تغذیه و تقسیم وظایف پرسنل تحت سرپرستی

  برآورد و اعلام نیروی انسانی مورد نیاز بخش تغذیه منطبق با آیین نامه تاسیس و بهره برداری بیمارستان ها به مقام مافوق چینش نیرو در راستای استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان ها

  اصلاح ساختار فیزیکی آشپزخانه و تطبیق آن با شرایط بهداشتی در همکاری با مسئول بهداشت محیط HACCP نظارت بر استقرار مراحل مرتبط

  راهنمای مراقبت های تغذیه ای برای گنترل ریفلاکس معدی-مروی

  1- اجتناب از وعده های غذایی پر چرب

  2- اجتناب از مصرف غذا حداقل 3تا 4 ساعت قبل از خواب

  3- اجتناب از سیگار کشیدن

  4- اجتناب از مصرف نوشیدنی های الکلی

  5- اجتناب از مصرف نوشیدنی های کافئینه مانند قهوه،چای و.........

  6- اجتناب از مصرف نعنا و پونه

  7- اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ بویزه بعد از غذا

  8- مصرف یک رژیم غذایی کامل و پرفیبر

  9- اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی

  10- کاهش وزن در صورتی که فرد اضافه وزن دارد.

 

  زخم های پپتیک :

  مخاط طبیعی معده و دوازدهه در حالت عادی در برابر فعالیت های اسید و پپسین مقاوم است. اما هنگامی که سد دفاعی شکسته می شود سلول های اپیتلیال آسیب دیده و زخم پپتیک به وجود می آید. عفونت هلیکوباکترپیلوری،التهاب معده، مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی از علل اصلی زخم پپتیک هستند. ملنا(مدفوع سیاه رنگ) یکی از عوارض زخم پپتیک در سالمندان است.

  تغذیه درمانی در زخم های پپتیک :

  مصرف آب جو وشراب ترشحات معدی را افزلیش می دهند.

  استفاده از محصولات تنباکو ترشح بیکربنات را کاهش می دهد.جریان خون مخاط را کم می کند و باعث تشدید التهاب می شود و با عفونت بیشتر هلیکوباکتر پیلوری ارتباط دارد.

  برای چندین دهه از شیر و خامه برای درمان زخم پپتیک استفاده می شد ولی غذاهای پروتئینی موقتا ترشح معده را بافری می کنند اما سبب ترشح گاسترین و پپسن نیز مشود به همین دلیل روش درمانی مناسبی نمی باشند.

  مصرف قهوه و کافئین ترشح اسید معده را تحریک می کند.

  مصرف مقادیر زیادادویه جات با غذا یا بدون غذا به مخاط معده آسیب می زند اما مصرف کم فلفل قرمز(چیلی) یا محتویات گزنده آن به نام کپسیکوم از طریق تحریک تولید موکوس سبب حفاظت از معده می شود. اما دریافت مقادیر زیاد آن ممکن است سبب آسیب مخاط سطحی شود.

  PH غذاها قبل از خوردن اهمیت درمانی کمی دارد، مگر برای بیمارانی که مبتلا به زخم دهان یا مری باشند. اغلب غذاها در برابر PH طبیعی معده که حدود 3-1 است، اسیدیته پایینی دارند. PH آب پرتقال و گریپ فروت حدود 3.6-3.2 است و PH نوشابه های غیر الکلی تقریبا 3.5- 2.8 می باشد.

  استفاده منظم از غذاهای محافظت کننده حاوی آنتی اکسیدان های فنولی مانند عصاره ذغال اخته و یا زنجبیل ممکن است توانایی ریشه کن کردن هلیکوباکتر پیلوری را داشته باشد.

  زردچوبه می تواند از سرطان ناشی از هلیکوباکترپیلوری پیشگیری نماید.

  همچنین مواد غذایی که در ریشه کن کردن هلیکوباکتر پیلوری مفید شناخته شده اند: گل کلم، روغن کشمش سیاه،کلم تخمیر شده و چای سبز و پروبیوتیک های لاکتوباسیل و بیفیدوباکتر.

  پروستاگلندین ها که از اسید چرب امگا3 مشتق می شوند برای درمان زخم پپتیک کاربرد دارند. وعده های کوچک و مکرر در درمان زخم نقش دارند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


دفعات مشاهده: 5779 بار   |   دفعات چاپ: 679 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 19 بار   |   0 نظر